Alles van Harderwijk
Bekijk de agenda
< oktober 2021 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
39
 
 
 
 
1
2
3
40
4
5
6
7
8
9
10
41
11
12
13
14
15
16
17
42
18
19
20
21
22
23
24
43
25
26
27
28
29
30
31

Positief effect poppen op mensen met dementie

Positief effect poppen op mensen met dementie
Geplaatst 23 september 2018

"Wat prachtig, zo mooi!", is de eerste reactie van Oranjefan Jan Bont, bewoner van woonzorgcentrum Weideheem op het poppenkind dat in zijn armen wordt gelegd. De pop is voor de gelegenheid speciaal in het Oranje gekleed.

Op Wereld Alzheimerdag werd op alle locaties van Zorggroep Noordwest-Veluwe met beschermd wonen, waaronder Elim en De Schauw, een poppenkind te vondeling gelegd. Deze actie is mogelijk gemaakt door de handwerkclub van De Amaniet en meerdere sponsors.

"Poppen hebben een bijzonder effect op mensen met dementie", vertelt welzijnsmedewerker Tirza de Lange. Zij brengen de persoon terug naar een moment in hun leven toen de zorg voor een jong familielid de eerste prioriteit was. In een wereld waarin zij zelf veel hulp nodig hebben, doet het goed om voor een ander te kunnen zorgen. "Omdat wij merkten dat die behoefte er was, zijn wij gestart met de actie poppenkinderen."

Het begon allemaal toen een vrijwilligster met haar eigen poppenkinderen bij de bewoners langsging. De bewoners begonnen de poppen drinken te geven en te knuffelen. De handwerkclub van De Amaniet haakte daarop in en schafte een eigen poppenkind aan. Toen vervolgens twee poppen te vondeling werden gelegd, waren alle afdelingen voorzien. Tirza: "De poppenkinderen hebben een positief effect op de bewoners. Zij zijn er zo blij mee. Mijn collega's en ik vonden dat ook de andere woonzorgcentra van de Zorggroep poppenkinderen moesten krijgen."

Er zijn zoveel afdelingen dat het voor de handwerkclub niet mogelijk was om alle locaties van een poppenkind te voorzien. Daarom werd de actie ‘leg een poppenkind te vondeling' bedacht. "Mensen konden een pop doneren die vervolgens op de locaties te vondeling wordt gelegd", legt Tirza uit.

Dat de actie zo'n enorm succes zou worden, had niemand verwacht. Voor alle locaties van de Zorggroep is nu een poppenkind beschikbaar, voor sommige locaties zelfs meerdere. "Wij zijn de gevers enorm dankbaar", benadrukt Tirza. "De poppen betekenen echt veel voor de mensen."

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

KOFFIE+ Harderwijk meer dan koffie
Zakelijk inkomensbeheer Financial Health
Verzekeringen Kantoor Van den Berg Harderwijk
B&B Bootverhuur
Vakgarage Kievit Auto Werkplaats