Alles van Harderwijk
Bekijk de agenda
< september 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
35
 
 
 
 
1
2
3
36
4
5
6
7
8
9
10
37
11
12
13
14
15
16
17
38
18
19
20
21
22
23
24
39
25
26
27
28
29
30
 

Winnaars gevelstenenwedstrijd woningen Waterfront bekend

Winnaars gevelstenenwedstrijd woningen Waterfront bekend
Harderwijk Geplaatst 14 december 2012

Op vrijdag 14 december maakte burgemeester Annelies van der Kolk de winnaars van de gevelstenenwedstrijd woningen Waterfront Harderwijk bekend.

Voor het stimuleren van toegepaste kunst in het Waterfront vroegen de gemeente Harderwijk en de Adviescommissie Beeldende Kunst professionele kunstenaars en studenten van het kunstvakonderwijs bijzondere gevelstenen voor de woningen in het Waterfront te ontwerpen. Gevelstenen geven een huis identiteit, eigenheid, iets waardoor het huis zich onderscheidt. Dat is een kwaliteit die in een eigentijdse woonwijk vaak ontbreekt.

In totaal zijn 73 ontwerpen ingezonden. De jury heeft na intensief overleg besloten om onder de professionele inzendingen drie winnaars aan te wijzen en ieder dezelfde prijs van € 750,- toe te kennen. Ook krijgen zij alle drie de opdracht om de prijswinnende ontwerpen in steen of keramiek te realiseren. Naast de toekenning van de prijzen aan professionele kunstenaars wees de jury ook een winnaar voor de aanmoedigingsprijs van € 500,- aan.

v.l.n.r.: Etienne de Lange, Serge van Empelen, burgemeester Annelies van der Kolk en Toon Rijkers

Vier winnaars
In categorie ‘reproduceerbaar' is het ontwerp van kunstenaar Serge van Empelen uitgeroepen tot winnaar. Zijn ontwerp is zodanig in elkaar gezet dat het meerdere keren in het woongebied kan voorkomen en toch intrigerend blijft. Dat vond de jury bijzonder. In de categorie ‘conceptueel' werd het ontwerp van Albert van der Weide verkozen tot winnaar. De jury vond het ontwerp van de kunstenaar zowel in vorm als uitvoering vernieuwend. Het ontwerp van kunstenaar Toon Rijkers won in de categorie ‘Sculpturaal'. Volgens de jury is het ontwerp een mooie beeldbouwkundige voorstelling dat volledig in balans is met de tekst. Kunststudent Etienne de Lange won de aanmoedigingsprijs voor studenten van het kunstvakonderwijs.

Gevelstenen in het Waterfront
Burgemeester Annelies van der Kolk benadrukte bij de uitreiking dat kunst een belangrijke en herkenbare bijdrage levert aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Ook gaf zij aan dat kunst een bindende functie heeft en er mede voor zorgt dat inwoners zich thuis voelen in een straat, buurt, wijk of stad. Het geeft een specifieke sfeer van herkenning én onderscheiding. Daarom willen Adviescommissie Beeldende Kunst, projectbureau Waterfront en het Consortium toekomstige bewoners in het Waterfront de mogelijk geven om een persoonlijke gevelsteen aan hun nieuwe woning toe te voegen. De ontwerpen van professionele kunstenaars geven toekomstige bewoners alvast inspiratie.

Juryrapport

waterfront harderwijkMeer informatie | Allesvan.nl Harderwijk & Hierden | Gemeente Harderwijk | Waterfront Harderwijk

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug