Alles van Harderwijk
Bekijk de agenda
< februari 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
5
 
 
1
2
3
4
5
6
6
7
8
9
10
11
12
7
13
14
15
16
17
18
19
8
20
21
22
23
24
25
26
9
27
28
 
 
 
 
 

PodiumspektakelTelefoon
T 0341-419481

Op 18,19 en 20 juni 2015 wordt er in Harderwijk een uniek podiumspektakel georganiseerd met een bijzonder decor op een karakteristieke locatie.

De stichting Podiumspektakel Harderwijk gaat Harderwijk op de muzikale kaart van Nederland zetten.

podiumspektakel harderwijk, evenement, podium

In juni 2015 laat het Podiumspektakel 'Stadsgezichten' met drie openluchtvoorstellingen een belangrijk stuk geschiedenis van Harderwijk herleven. Dit musicalachtige verhaal brengt de bezoeker terug naar de periode dat in Harderwijk het koloniaal werfdepot gevestigd was voor het toenmalige Nederlandse vreemdelingenlegioen. Een stuk vol dromen, liefde, conflicten en strijd om de macht, geschreven door Bart Oenema. Het is een bijzondere samensmelting van dans en muziek, uitgevoerd door 100 acteurs, 20 musici, 40 zangers uitgevoerd op het Kloosterplein in Harderwijk.

Verhaal: dromen en strijd

'Stadsgezichten' gaat over de jonge vissersknecht Maarten. Hij is vastbesloten iets van zijn leven te maken en wil een eigen schip. Zijn vrouw Anna houdt van hem. Een nachtmerrie begint als een mooie droom.
En dan is er kroegbaas Van Worgum.
Zijn stelregel is 'Laat ze me haten, zolang ze mij maar vrezen'.
De burgemeester lijkt het een goed idee dat het Werfdepot naar Harderwijk komt, maar ziet dat de oorspronkelijke Harderwijkers in de knel komen.

Het is een eigentijds spektakel met de sirenen van Harderwijk,mythische wezens, ze waren er toen de stad werd geboren en zij zullen er altijd zijn. Zij kennen de toekomst, zien de gevaren,vertellen het verhaal maar kunnen het niet veranderen...

Hoofdrolspelers
Maarten (jonge vissersknecht): Gerrit van den Berg
Anna (vrouw van Maarten): Gabriëlle Noordmans
Van Worgum (kroegbaas): Hendri van der Kolk
Marieke (prostituee): Marjolijn Bos
Burgemeester: Jan Krol

Organisatie
Componist/tekstschrijver: Bart Oenema
Regie: Doris Goosen
Muzikale leiding: Jan Quintus Zwart
Decor: Cosmas Bronsgeest
Ontwerp kleding: Anneke van de Vrede
Kledingproductie: Geertje de Roo
Productie: Jaco Kaasschieter
Uitvoerend producent: Fred Kappers

Het was de tijd van grote sociale omwentelingen, gewone mensen droomden van een beter leven en wilden die droom werkelijkheid zien worden. Ook het leven van de jonge vissersknecht Maarten lacht hem niet echt toe, maar hij is vastbesloten er iets van te maken. Hoe onzeker de toekomst ook is, één ding weet hij zeker: "Ik blijf niet mijn hele leven vissersknecht, ooit heb ik een eigen schip en ben ik mijn eigen baas". Hij ontmoet kroegbaas Van Worgum, van wie men fluistert dat hij ook de baas is van de bordelen in de stad. Van Worgum is de Godfather van Harderwijk en is altijd bereid te helpen. Maar voor wat, hoort wat.

In 'Stadsgezichten' zien we hoe de verhoudingen liggen tussen vissers, soldaten, prostituees, kroegbazen en magistraten. Het gaat over conflicten en de strijd om de macht, waarbij futuristische sirenen ons meenemen door de tijd en het verhaal. Tientallen acteurs spelen de karakterrollen van een jonge visser en zijn vrouw, tot die van de machtige kroegbaas, de timide burgemeester, notabelen, prostituees en soldaten. Zij worden begeleid door een groot koor en orkest. Het stuk is geschreven door Bart Oenema en wordt geregisseerd door Doris Goosen. De productie is in handen van Jaco Kaasschieter.

 

Harderwijks initiatief
Het stuk wordt drie keer uitgevoerd, op donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 juni 2015. Het Kloosterplein in Harderwijk wordt dan omgebouwd tot een arena voor zo'n 1.000 bezoekers. 'Stadsgezichten' is een initiatief van Fred Kappers en wordt georganiseerd door de Stichting Podiumspektakel Harderwijk. Fred Kappers: "Als echte Harderwijker voel ik me betrokken bij onze stad. Al die nieuwe ontwikkelingen om uit te breiden vind ik fantastisch, maar mijn hart ligt toch bij onze geschiedenis. Hoe mensen vroeger leefden en woonden en hoe die vissers, soldaten en witte boorden met elkaar omgingen. Ik liep al jaren met het idee rond om daarover een eigen theaterstuk te maken en toen ik Bart Oenema tegen het lijf liep, wist ik het. Hij moet het stuk gaan schrijven. Die man heeft al zoveel mooie dingen gedaan". "En zo ontstond de basis voor wat we volgend jaar gaan opvoeren. Het wordt echt fantastisch! Moet je voorstellen, zo'n 200 acteurs, musici en andere vrijwilligers en 1.000 bezoekers per avond op één plein en dat midden in onze stad".

Kaarten kunnen worden besteld via de website  www.podiumspektakel.nl

podiumspektakel 2015 Harderwijk, podium spektakel


« terug


Evenementen - Historie - Kunst en cultuur - Muziek