Alles van Harderwijk
Bekijk de agenda
< februari 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
5
 
 
1
2
3
4
5
6
6
7
8
9
10
11
12
7
13
14
15
16
17
18
19
8
20
21
22
23
24
25
26
9
27
28
 
 
 
 
 

Stichting PresentTelefoon
T 06 - 551 500 64

Wie is Present?
Present slaat een brug tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Zo willen we bouwen aan een samenleving waarbij mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien.

Waarom Present?
Mensen zijn bereid iets voor anderen te betekenen. De vraag is: hoe doe je dat? En wie is verantwoordelijk voor welke zorg. De samenleving is complex en veranderd. Ondertussen staat een grote groep mensen aan de rand van de samenleving.

Lage drempel
De formule biedt mensen een lage drempel om zich effectief en vrijwillig in te zetten. Allereerst omdat de werkwijze zich aanpast aan de agenda en mogelijkheden van drukke mensen en niet andersom. Kenmerkend voor Present zijn de projecten van één dag of een dagdeel, alhoewel Present ook een brug is voor mensen die zich langer willen verbinden. Ook motiverend is het werken in groepen: samen met een groep vrienden doe je iets goeds voor een ander.

Onze werkwijze in 7 stappen:

De medewerkers van Stichting Present Harderwijk willen groepen zo zorgvuldig mogelijk begeleiden. Ook willen we de kwaliteit en duurzaamheid van projecten bewaken. Hieronder leggen we uit welke stappen we zetten tijdens elk project.

1. Kennismaking
Present Harderwijk gaat altijd kennismaken met de groep die zich wil inzetten. Present geeft daarbij een vrijblijvende presentatie, om de werkwijze, het doel en de visie van Present bekend te maken. Ook wordt er geïnventariseerd of de groep zich in wil zetten en welke talenten de groep in huis heeft.
2. Aanmelding
Nadat een groep een presentatie heeft gekregen, kunnen de deelnemers zich aanmelden bij Present. De groep vult een aanmeldformulier in en vermeldt wat voor project ze wil doen en op welke datum.
3. Match
Present Harderwijk matcht het aanbod van de groep met een geschikte hulpvraag van een organisatie in wonen, zorg en welzijn. Daarbij hanteren we de volgende criteria: de hulpontvanger beschikt zelf over onvoldoende gezondheid, sociaal netwerk en/of financiën om een klus zelf te klaren en wordt tijdens het project begeleid door een vertegenwoordiger van een maatschappelijke organisatie.

4. Project
bezoek
Zodra er een koppeling is gemaakt, plant Present Harderwijk een bezoek op locatie, waarbij de contactpersoon van de groep, de hulpverlener van de maatschappelijke organisatie, eventueel de hulpontvanger en iemand van Present aanwezig zijn. Hier worden de afspraken omtrent het project gemaakt.
5
. Uitvoering van het project
Na het projectbezoek en de nodige voorbereidingen kan het project plaatsvinden op de geplande datum.
6. Evaluatie en reflectie
Nadat het project heeft plaatsgevonden, vindt de evaluatie plaats: een medewerker van Present belt de vrijwilliger en de hulpverlener om te horen hoe het project is verlopen.
7. De beweging
De groep wordt uitgedaagd om verder te helpen aan de beweging van naar elkaar omzien die Present op gang wil brengen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door anderen in het eigen netwerk te enthousiasmeren of door zich nog een keer in te zetten als groep of als flexer.

Onze historie
Stichting Present is gestart in Zwolle. Mensen uit een plaatselijke kerk vroegen zich eind jaren negentig af: "Wat kunnen we bieden aan mensen in de eigen stad?" In 2000 bezocht een aantal van hen in Londen een seminar van 'The Besom'. Deze organisatie roept mensen op om te delen vanuit wat ze ontvangen hebben. Besom organiseert voor individuen en groepen projecten samen met social work. Ze biedt ook de mogelijkheid om geld en spullen beschikbaar te stellen voor een ander.

Idee
Na deze kennismaking ontstaat het idee om in Nederland iets soortgelijks te starten. In Zwolle is de formule van Stichting Present ontwikkeld in samenwerking met professionele hulpverleners, maatschappelijke organisaties, bedrijven, kerken, gemeentelijke overheid, politiek en woningcorporaties.

Succesvol
Present start officieel in 2003. Enkele groepen stellen tijd beschikbaar. De formule slaat aan. In 2004 zetten zich 20 groepen in en in 2005 groeit dit naar 70 groepen. Er komt belangstelling uit het land. Mensen die in hun eigen stad of dorp een stichting Present op willen zetten. Het besluit wordt genomen om Present te verbreden in Nederland.

 


« terug


Hulpverleningsorganisaties