Alles van Harderwijk
Bekijk de agenda
< september 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
35
 
 
 
 
1
2
3
36
4
5
6
7
8
9
10
37
11
12
13
14
15
16
17
38
18
19
20
21
22
23
24
39
25
26
27
28
29
30
 

Valentijn - Vrije SchoolAdresgegevens Vliepad 1
3844EL Harderwijk
Telefoon
T 0341419364

Er is een vrijeschool in Harderwijk!
 
vrijeschool Valentijn HarderwijkHet aantal vrijescholen groeit. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 90 vrijescholen. Over de hele wereld zijn er nog eens honderden verspreid. Eén daarvan staat in Harderwijk: Vrije School Valentijn, een basisschool voor de regio NW-Veluwe en Flevopolder.
 
Hoezo vrij?
 
Het woord ‘vrij’ in vrijeschool staat voor vrijheid van onderwijs, zonder binding aan kerkelijke of maatschappelijke groepering. Vrij betekent niet dat uw kind op Valentijn alles mag en dat er niets hoeft. Dat heeft namelijk niks te maken met opvoeden.
Aan de betekenis van ‘vrij’ geven de leerkrachten van Valentijn inhoud door de manier van lesgeven: uw kind wordt gestimuleerd om zich bewust te worden van zijn eigen levensmotief en zijn vermogens.Tegelijkertijd leert het kind om verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen handelen. De kernvragen van elk kind, wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik, spelen op de achtergrond door het gehele vrijeschoolonderwijs heen zodat het als jong volwassene stevig en succesvol met beide benen in de wereld kan staan.

 
“Een vuur ontsteken”
 
“Onderwijs is niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vuur”. Deze oude Griekse uitspraak geeft duidelijk aan waar Valentijn voor staat! De leerstof wordt beschouwd als ontwikkelingsstof: de leerstof is belangrijk maar niet het enige hulpmiddel voor de ontwikkeling van uw kind. Valentijn wil met haar onderwijs het ‘eigen vuur’ van uw kind aanwakkeren! Op deze manier wil Valentijn bijdragen aan de opvoeding van uw kind tot een zelfstandig, sociaal, creatief
en succesvol mens in een steeds veranderende samenleving. Ook dat is voor Valentijn de betekenis van ‘vrij’.

 
Wat is er zo anders bij Vrije School Valentijn?
  • leren is meer dan kennisoverdracht; ook het gevoelsleven en de wil van het kind worden aan gesproken. Daarom zijn in alle vakken kunstzinnige elementen en beweging aanwezig waardoor uw kind leert met hoofd, hart en handen.
  • Een kleuter mag echt kleuter zijn en kan vrij spelen en leren met zorgvuldig gemaakt speelgoed van natuurlijk materiaal.
  • Kenmerkend zijn de kleine klassen.
  • Een breed onderwijsaanbod met uitstekende doorstroommogelijkheden naar vervolgonderwijs.
  • Er wordt gewerkt met het traditionele klassensysteem;twee jaar in de kleuterklas en daarna de 1ste t/m de 6de klas.
  • Naast de klassenleerkracht die meerdere jaren met uw kind meegaat geven verschillende andere leerkrachten vaklessen zoals toneel, muziek, schilderen, handwerken, Duits en Engels (alle vakken vanaf klas 1 !).
  • U wordt regelmatig geïnformeerd over de vorderingen van uw kind. Aan het eind van elk schooljaar ontvangt u een inhoudelijk getuigschrift over de ontwikkelingen per periode, de resultaten en aandachtspunten. Uw kind ontvangt een eigen
  • getuigschrift.
Identiteit

Valentijn staat open voor alle kinderen, onafhankelijk van uw overtuiging of de kerkelijke band. De school wordt bezocht door kinderen met verschillende achtergronden (protestant, niet gelovig, katholiek, islamiet, etc). In het onderwijs kan men wel christelijke normen en waarden ontdekken. De jaargetijden en de betekenis van de christelijke feesten staan door het hele jaar heen centraal in het onderwijs. Dit betekent niet dat er in de klassen gebeden wordt of uit de bijbel wordt voorgelezen. Door spel en de samenvloeiing met het onderwijs beleeft uw kind de feesten en jaargetijden op een bijzondere manier. Daarnaast maakt uw kind tijdens het
wekelijkse ‘Vensteruur’ kennis met verschillende geloofsovertuigingen.

 
vrijeschool Valentijn Harderwijk

 

Alles op de juiste tijd

Valentijn werkt met periodeonderwijs waarin vakken als rekenen, taal, biologie en heemkunde (aardrijkskunde, geschiedenis) gedurende een periode van drie tot vier weken intensief aan bod komen. Daarna kan de stof rustig bezinken. Deze aanpak is kenmerkend voor Valentijn. Het biedt uw kind de mogelijkheid zich goed te concentreren op de inhoud en dit ook vast te houden. Over de resultaten van deze aanpak, bijvoorbeeld bij Cito-toetsen en doorstroom naar vervolgonderwijs zijn wij bescheiden maar ook trots.
 
Betrokkenheid

U bent als ouder belangrijk voor Valentijn. U kunt deelnemen aan activiteiten of als u dat wenst meehelpen die te organiseren. Er is een winkel en bibliotheek binnen de school. Aan contacten met de leerkracht van uw kind wordt veel aandacht besteed. Er zijn regelmatig gesprekken
vrijeschool Valentijn Harderwijkmet de leerkracht die de ontwikkelingen van uw kind nauwgezet volgt. U kunt deelnemen aan bijeenkomsten voor ouders,
ouderavonden voor de
klas van uw kind, algemene ouderavonden of speciale bijeenkomsten voor ouders over pedagogische onderwerpen of bijzondere thema’s. Het schoolbestuur bestaat voornamelijk uit ouders. Kortom, Valentijn is bijzonder voor uw kind, maar ook interessant voor u als ouder.

Vervolgonderwijs: uw kind na Valentijn

Na Valentijn gaat uw kind naar het voortgezet onderwijs in de regio. De doorstroom van Valentijnkinderen naar het vervolgonderwijs is al jaren bijzonder goed. Ondanks de goede resultaten gaat het voor Valentijn niet om gemiddelden, maar om elk individueel kind. Ook al stromen veel kinderen door naar vwo/havo, als uw kind succesvol is op vmbo is dat voor ons minstens zo belangrijk. Uit reacties van het voortgezet onderwijs in de regio blijkt dat onze leerlingen opvallen door hun algemene ontwikkeling en goede sociale vaardigheden.
 
vrijeschool Valentijn Harderwijk

Informatie
Wilt u meer weten over Valentijn, neem dan een kijkje op onze website www.vrijeschoolvalentijn.nl, of vraag een informatiepakket aan via tel 0341-419364 of email: info@vrijeschoolvalentijn.nl
Elk jaar in de maand februari organiseert Valentijn een Open Dag waarin u kennis kunt maken, de school bezichtigen en de sfeer proeven.
Tussentijds zijn er mogelijkheden om kennis te maken, bijvoorbeeld met de kleuterjuffen.
Neem gerust contact op voor een afspraak. U bent van harte welkom.
Wij hopen u en uw kind te mogen ontmoeten!
 


« terug


Onderwijs